Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator SE. 4.1. 5

Syftet med denna indikator är att visa på kommunens arbete med miljöhänsyn. Regeringen har exempelvis som mål att 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska vara ekologiska produkter år 2030. Med ekologiska livsmedel avses någon av märkningarna KRAV, Demeter, EU-ekologiskt och MSC.

Andel ekologiska livsmedel i kommunens verksamhet

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)

0

Större stad (ovägt medel)

2003

4

1

Större stad (ovägt medel)

2005

6

2

Större stad (ovägt medel)

2006

7

3

Större stad (ovägt medel)

2008

10

4

Större stad (ovägt medel)

2009

12

5

Större stad (ovägt medel)

2010

16

6

Större stad (ovägt medel)

2011

21

7

Större stad (ovägt medel)

2012

26

8

Större stad (ovägt medel)

2013

26

9

Större stad (ovägt medel)

2014

30

10

Större stad (ovägt medel)

2015

34

11

Större stad (ovägt medel)

2016

38

12

Större stad (ovägt medel)

2017

41

13

Större stad (ovägt medel)

2018

42

14

Större stad (ovägt medel)

2019

43

15

Större stad (ovägt medel)

2020

43

16

Större stad (ovägt medel)

2021

45

Datakälla: EkoMatCentrum via Kolada

Kommentar

Södertälje kommun nådde redan 2019 det nationella målet om att 60 procent och kom på sjätte plats i rankningen som görs av EkoMatCentrum.

Vad gör kommunen?

Södertälje kommun har en livsmedel- och måltidspolicy som säger kommunen ska stimulera ökad ekologisk odling genom att i möjligaste mån köpa ekologiska livsmedel. Det ska också vara enkelt för samtliga kök att handla ekologiskt och närproducerat och upphandlings- och inköpssystem måste stödja detta.

Om statistiken

Statistiken kommer från Ekomatsligan, som är en ranking av landets kommuner och regioner avseende deras ekologiska inköp. EkoMatCentrum samlar varje år in statistik från offentlig sektor för att se hur utbudet av hållbar mat i allmänhet och ekologisk mat i synnerhet utvecklas. Statistiken dokumenteras och offentliggörs i en årlig rapport.

Uppdaterad: 2023-05-23