Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator SE. 4.1. 5

Syftet med denna indikator är att visa på kommunens arbete med miljöhänsyn. Regeringen har exempelvis som mål att 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska vara ekologiska produkter år 2030. Med ekologiska livsmedel avses någon av märkningarna KRAV, Demeter, EU-ekologiskt och MSC.

Andel ekologiska livsmedel i kommunens verksamhet

Rad-id Geografiskt område Senaste värdet (%) Datum

0

Södertälje

 64

2022

1

Större stad (ovägt medel)

 45

2021

2

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

 35

2021

3

Alla kommuner (ovägt medel)

 29

2021

Datakälla: EkoMatCentrum via Kolada

Kommentar

Södertälje kommun nådde redan 2019 det nationella målet om att 60 procent och kom på sjätte plats i rankningen som görs av EkoMatCentrum.

Vad gör kommunen?

Södertälje kommun har en livsmedel- och måltidspolicy som säger kommunen ska stimulera ökad ekologisk odling genom att i möjligaste mån köpa ekologiska livsmedel. Det ska också vara enkelt för samtliga kök att handla ekologiskt och närproducerat och upphandlings- och inköpssystem måste stödja detta.

Om statistiken

Statistiken kommer från Ekomatsligan, som är en ranking av landets kommuner och regioner avseende deras ekologiska inköp. EkoMatCentrum samlar varje år in statistik från offentlig sektor för att se hur utbudet av hållbar mat i allmänhet och ekologisk mat i synnerhet utvecklas. Statistiken dokumenteras och offentliggörs i en årlig rapport.

Uppdaterad: 2023-05-23