Det regionala målet är att minst 70 procent av alla resor inom länet ska ske med gång, cykel och kollektivtrafik.
Gång-, cykel- och kollektivtrafik
Andel resor som görs med gång-, cykel- och kollektivtrafik
Kommentar
Enligt den senaste regionala resvaneundersökningen (år 2019) sker endast 6 % av resorna i kommunen med cykel och 8 % av resorna med gång. Södertäljeborna kör dessutom mer bil än genomsnittet för länet; 63 % av Södertäljebornas resor sker med bil, jämfört med länssnittet på 40 %.
Vad gör kommunen?
Kommunkoncernen har genom planeringen av mark stora möjligheter att möjliggöra och underlätta för boende och verksamma i kommunen att kunna resa hållbart. Detta t.ex. genom planering och underhåll av trevliga och trygga gång- och cykelstråk, utbyggnad av säkra och väderskyddade cykelparkeringar vid bostäder, arbetsplatser samt vid knutpunkter för kollektivtrafiken och andra målpunkter. Kommunkoncernen har även möjligheter att i samarbete med andra kommuner skapa regionala cykelvägar som underlättar för arbetspendling med cykel. Ett sådant exempel är cykelvägen mellan Södertälje och Salems kommun som färdigställs under 2022. Genom samarbeten och dialog med kollektivtrafikhuvudmännen kan kommunen verka för att utveckla en attraktiv kollektivtrafik i såväl stad som på landsbygden.
Utöver, men även kopplat till, dessa praktiska förutsättningar för att välja hållbara resor behövs beteendeförändringar vilket t.ex. handlar om att ändra inställningen till cykel och att få in cykling som en vana redan från barndomen. Detta kan kommunkoncernen verka för genom olika cykelfrämjande aktiviteter. Exempel på sådana som genomförs idag är vintercyklistkampanjer, cykelkurser för vuxna nybörjare och tecknade ramavtal för uthyrning av cykelboxar (kapselhotell för cyklar, där cykeln låses in i en egen liten box) för att kunna erbjuda säker cykelparkering till sina invånare.