Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiskt odlad åkermark

Mål 2 Ingen hunger
Mål 2 Ingen hunger
Indikator SDG. 2. 2

Hållbara system för att producera livsmedel är viktigt för vår långsiktiga försörjning. Jordbruket ska bidra till att upprätthålla ekosystemen, stärka förmågan till klimatanpassning och successivt förbättra mark och jordkvaliteten. Ett viktigt steg i detta är att öka andel åkermark som odlas ekologiskt.

Andel ekologiskt odlad åkermark

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)

0

Större stad (ovägt medel)

2009

13

1

Större stad (ovägt medel)

2010

15

2

Större stad (ovägt medel)

2011

16

3

Större stad (ovägt medel)

2012

16

4

Större stad (ovägt medel)

2013

17

5

Större stad (ovägt medel)

2014

17

6

Större stad (ovägt medel)

2015

18

7

Större stad (ovägt medel)

2016

19

8

Större stad (ovägt medel)

2017

20

9

Större stad (ovägt medel)

2018

21

10

Större stad (ovägt medel)

2019

21

11

Större stad (ovägt medel)

2020

21

12

Större stad (ovägt medel)

2021

21

Datakälla: Jordbruksverket via Kolada

Kommentar

Från 2016 och fram tills nu har andelen åkermark som odlas ekologiskt ökat i kommunen från 14 procent till 25 procent. Ökningen innebär att Södertälje nu är på god väg att nå målet i Sveriges livsmedelsstrategi om att 30 procent av jordbruksmarken ska vara ekologiskt brukad till 2030. Målet är uppsatt för total jordbruksareal medan endast åkermark mäts här, inte betesmarken.

Om statistiken

Indikatorn visar andel ekologiskt odlad åkermark vilket innebär arealer åkermark som brukas med ekologiska produktionsmetoder, som uppfyller kraven enligt Rådets förordning (EG) nr 834/2007 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter, dividerat med total areal åkermark.

Uppdaterad: 2023-04-24