Hållbara system för att producera livsmedel är viktigt för vår långsiktiga försörjning. Jordbruket ska bidra till att upprätthålla ekosystemen, stärka förmågan till klimatanpassning och successivt förbättra mark och jordkvaliteten. Ett viktigt steg i detta är att öka andel åkermark som odlas ekologiskt.
Ekologiskt odlad åkermark
Mål 2 Ingen hunger
Andel ekologiskt odlad åkermark
Datakälla: Jordbruksverket via Kolada
Trend:
Utvecklingen går åt rätt håll sedan 2009
Senaste värdet:
25 % (2021)
Utgångsvärde:
15 % (2009)
Nationellt mål:
30 % (2030)
Kommentar
Från 2016 och fram tills nu har andelen åkermark som odlas ekologiskt ökat i kommunen från 14 procent till 25 procent. Ökningen innebär att Södertälje nu är på god väg att nå målet i Sveriges livsmedelsstrategi om att 30 procent av jordbruksmarken ska vara ekologiskt brukad till 2030. Målet är uppsatt för total jordbruksareal medan endast åkermark mäts här, inte betesmarken.
Om statistiken
Indikatorn visar andel ekologiskt odlad åkermark vilket innebär arealer åkermark som brukas med ekologiska produktionsmetoder, som uppfyller kraven enligt Rådets förordning (EG) nr 834/2007 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter, dividerat med total areal åkermark.