Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiskt odlad åkermark

Mål 15 Ekosystem och biologisk mångfald
Mål 15 Ekosystem och biologisk mångfald
Indikator SDG. 15. 2

Hållbara system för att producera livsmedel är viktigt för vår långsiktiga försörjning. Jordbruket ska bidra till att upprätthålla ekosystemen, stärka förmågan till klimatanpassning och successivt förbättra mark och jordkvaliteten. Ett viktigt steg i detta är att öka andel åkermark som odlas ekologiskt.

Andel ekologiskt odlad åkermark

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)

0

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2009

10

1

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2010

16

2

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2011

16

3

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2012

20

4

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2013

21

5

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2014

20

6

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2015

12

7

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2016

14

8

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2017

14

9

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2018

14

10

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2019

16

11

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2020

16

12

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2021

18

Datakälla: Jordbruksverket via Kolada

Kommentar

Från 2016 och fram tills nu har andelen åkermark som odlas ekologiskt ökat i kommunen från 14 procent till 25 procent. Ökningen innebär att Södertälje nu är på god väg att nå målet i Sveriges livsmedelsstrategi om att 30 procent av jordbruksmarken ska vara ekologiskt brukad till 2030. Målet är uppsatt för total jordbruksareal medan endast åkermark mäts här, inte betesmarken.

Om statistiken

Indikatorn visar andel ekologiskt odlad åkermark vilket innebär arealer åkermark som brukas med ekologiska produktionsmetoder, som uppfyller kraven enligt Rådets förordning (EG) nr 834/2007 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter, dividerat med total areal åkermark.

Uppdaterad: 2023-04-24