Gå direkt till sidans innehåll

Utsläpp av växthusgaser per invånare

Mål 13 Bekämpa klimatförändringarna
Mål 13 Bekämpa klimatförändringarna
Indikator SDG. 13. 1

Utsläppen av växthusgaser behöver minska i mycket snabb takt. Indikatorn visar de växthusgasutsläpp som sker inom kommunerna och inkluderar även verksamheter som ingår i handeln med utsläppsrätter, dividerat med antal invånare. Utsläpp orsakat av konsumtion där utsläpp sker utanför kommunerna är inte med.

Utsläpp till luft av växthusgaser per invånare

Datakälla: RUS (Regional utveckling och samverkan i miljömålssystemet) samt Nationella emissionsdatabasen via Kolada
Trend:
Utvecklingen går åt rätt håll Utvecklingen går åt rätt håll sedan 1990
Senaste värdet:
5,08 ton CO2e/inv (2020)
Utgångsvärde:
8,91 ton CO2e/inv (1990)
Lokalt mål:
0 ton CO2e/inv (2030)

Kommentar

Utsläppen per invånare har varierat över åren men har en tydligt minskande trend sedan 1990. Minskningen beror både på en minskning av de totala utsläppen och en befolkningsökning. Jämfört med utsläppen per invånare i hela Sverige hade Södertälje låga utsläpp år 2020, men högre än genomsnittet för Stockholms läns kommuner. Enligt det lokala målet ska Södertälje uppnå netto nollutsläpp till 2030, men minskningstakten är lite för långsam för att hålla sig inom målnivån. För att se totala utsläpp (inte per invånare) och vilka sektorer som bidrar till utsläppen se indikatorn Utsläpp av växthusgaser totalt.

Om statistiken

Statistiken visar territoriella utsläpp, alltså utsläpp som sker inom kommunens gränser. Statistiken på nationell nivå beräknas bottom up (baserat på detaljerade data om aktiviteter som utförs inom Sveriges gränser) och fördelas sedan på kommunerna utifrån aktiviteter som sker inom dess gränser. Territoriella utsläpp är del av Sveriges officiella statistik och bygger på internationellt överenskomna metoder och riktlinjer.

Uppdaterad: 2023-05-25