Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Mål 12 Hållbar konsumtion och produktion
Mål 12 Hållbar konsumtion och produktion
Indikator SDG. 12. 3

Syftet med denna indikator är att visa på kommunens arbete med miljöhänsyn. Regeringen har exempelvis som mål att 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska vara ekologiska produkter år 2030. Med ekologiska livsmedel avses någon av märkningarna KRAV, Demeter, EU-ekologiskt och MSC.

Andel ekologiska livsmedel i kommunens verksamhet

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)

0

Södertälje

2003

8

1

Södertälje

2005

12

2

Södertälje

2006

17

3

Södertälje

2008

17

4

Södertälje

2009

18

5

Södertälje

2010

30

6

Södertälje

2011

42

7

Södertälje

2012

44

8

Södertälje

2013

45

9

Södertälje

2014

48

10

Södertälje

2015

55

11

Södertälje

2016

56

12

Södertälje

2017

55

13

Södertälje

2018

56

14

Södertälje

2019

63

15

Södertälje

2020

63

16

Södertälje

2021

62

17

Södertälje

2022

64

18

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2003

2

19

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2005

3

20

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2006

7

21

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2008

8

22

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2009

9

23

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2010

11

24

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2011

16

25

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2012

19

26

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2013

21

27

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2014

25

28

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2015

28

29

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2016

32

30

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2017

32

31

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2018

35

32

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2019

35

33

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2020

36

34

Stockholms läns kommuner (ovägt medel)

2021

35

35

Större stad (ovägt medel)

2003

4

36

Större stad (ovägt medel)

2005

6

37

Större stad (ovägt medel)

2006

7

38

Större stad (ovägt medel)

2008

10

39

Större stad (ovägt medel)

2009

12

40

Större stad (ovägt medel)

2010

16

41

Större stad (ovägt medel)

2011

21

42

Större stad (ovägt medel)

2012

26

43

Större stad (ovägt medel)

2013

26

44

Större stad (ovägt medel)

2014

30

45

Större stad (ovägt medel)

2015

34

46

Större stad (ovägt medel)

2016

38

47

Större stad (ovägt medel)

2017

41

48

Större stad (ovägt medel)

2018

42

49

Större stad (ovägt medel)

2019

43

50

Större stad (ovägt medel)

2020

43

51

Större stad (ovägt medel)

2021

45

52

Alla kommuner (ovägt medel)

2003

2

53

Alla kommuner (ovägt medel)

2005

4

54

Alla kommuner (ovägt medel)

2006

4

55

Alla kommuner (ovägt medel)

2008

6

56

Alla kommuner (ovägt medel)

2009

7

57

Alla kommuner (ovägt medel)

2010

10

58

Alla kommuner (ovägt medel)

2011

14

59

Alla kommuner (ovägt medel)

2012

17

60

Alla kommuner (ovägt medel)

2013

18

61

Alla kommuner (ovägt medel)

2014

22

62

Alla kommuner (ovägt medel)

2015

25

63

Alla kommuner (ovägt medel)

2016

27

64

Alla kommuner (ovägt medel)

2017

29

65

Alla kommuner (ovägt medel)

2018

30

66

Alla kommuner (ovägt medel)

2019

30

67

Alla kommuner (ovägt medel)

2020

29

68

Alla kommuner (ovägt medel)

2021

29

Datakälla: EkoMatCentrum via Kolada

Kommentar

Södertälje kommun nådde redan 2019 det nationella målet om att 60 procent och kom på sjätte plats i rankningen som görs av EkoMatCentrum.

Vad gör kommunen?

Södertälje kommun har en livsmedel- och måltidspolicy som säger kommunen ska stimulera ökad ekologisk odling genom att i möjligaste mån köpa ekologiska livsmedel. Det ska också vara enkelt för samtliga kök att handla ekologiskt och närproducerat och upphandlings- och inköpssystem måste stödja detta.

Om statistiken

Statistiken kommer från Ekomatsligan, som är en ranking av landets kommuner och regioner avseende deras ekologiska inköp. EkoMatCentrum samlar varje år in statistik från offentlig sektor för att se hur utbudet av hållbar mat i allmänhet och ekologisk mat i synnerhet utvecklas. Statistiken dokumenteras och offentliggörs i en årlig rapport.

Uppdaterad: 2023-11-01