Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Mål 12 Hållbar konsumtion och produktion
Mål 12 Hållbar konsumtion och produktion
Indikator SDG. 12. 3

Syftet med denna indikator är att visa på kommunens arbete med miljöhänsyn. Regeringen har exempelvis som mål att 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska vara ekologiska produkter år 2030. Med ekologiska livsmedel avses någon av märkningarna KRAV, Demeter, EU-ekologiskt och MSC.

Andel ekologiska livsmedel i kommunens verksamhet

Datakälla: EkoMatCentrum via Kolada
Trend:
Utvecklingen går åt rätt håll Utvecklingen går åt rätt håll sedan 2003
Senaste värdet:
45 % (2021)
Utgångsvärde:
4 % (2003)
Mål i nationella livsmedelsstrategin:
60 % (2030)

Kommentar

Södertälje kommun nådde redan 2019 det nationella målet om att 60 procent och kom på sjätte plats i rankningen som görs av EkoMatCentrum.

Vad gör kommunen?

Södertälje kommun har en livsmedel- och måltidspolicy som säger kommunen ska stimulera ökad ekologisk odling genom att i möjligaste mån köpa ekologiska livsmedel. Det ska också vara enkelt för samtliga kök att handla ekologiskt och närproducerat och upphandlings- och inköpssystem måste stödja detta.

Om statistiken

Statistiken kommer från Ekomatsligan, som är en ranking av landets kommuner och regioner avseende deras ekologiska inköp. EkoMatCentrum samlar varje år in statistik från offentlig sektor för att se hur utbudet av hållbar mat i allmänhet och ekologisk mat i synnerhet utvecklas. Statistiken dokumenteras och offentliggörs i en årlig rapport.

Uppdaterad: 2023-11-01